2019 m. sausio 24 d., ketvirtadienis

Vynuogynas

  Senai žinojau, kad turėsiu vynuogyną, tik nežinojau kada. Betverdamas tvorą, prasigręžiau dar 3 skyles vynuogyno stulpams. Įgręžiau giliau, galvojau įbetonuosiu ir nereikės spyrių. Pasirodo klydau, įtempus vielas galiniai kuolai truputį palinko, nors ir labai stori buvo. Teks pavasarį dar spyrius įgręžti. Suplanavau kraštovaizdį taip, kad vynuogių eilė pratęstų namo sieną ir atskirtų veją nuo ūkinės dalies, t.y. šiltnamio, daržo, komposto, laistymo įrangos (surinkinėjame lietaus vandenį).
Pasisodinome 8 skirtingų rūšių vynuoges, kurias pirkome internetu. 1 iš 8 neprigijo, tai teko nusipirkti papildomai. Ko nesuvalgysiu, tą sufermentuosiu :) Šiuo metu skaniai fermentuojasi vyšnios su serbentais. Bulbt :). Gal kada įmesiu ir savo receptą, nes tie internetiniai truputį netiesą kalbą, o eksperimentai ant savo š****s užima daug sezonų. Žiemai augalėlius užpylėme durpėmis ir uždengėme, kad nenušaltų, bet mūsų naujasis šeimos narys paprieštaravo apdengimams, tai liko tik durpėmis apkasta. Labai tikimės, kad nenušals.  Kadangi per visą vasarą pas mus lijo tik 2 kartus (tai ir žoliapjovę buvau pakūres tik 2 kartus per sezoną), tai vynuogyną laistėme rankytėmis, visą sezoną. Taip pat laistėme ir tujas kiekvieną dieną. Orų prognozės vis žadėjo lietų, bet pažadai ir liko pažadais, tai mes apsigavę kokia savaite per vėlai pradėjome laistyti tujas, dalis jų nurudavo, dalis atgijo, o dalis toliau gražiai žaliavo. Apie 30 reikės persodinti. Tos kur kieme buvo pasodintos į žvyrą (į duobes įpilant žemės žinoma), augo sparčiausiai ir ženkliai pralenkė visas kitas.  Su medeliais viskas gerai, šiuos visą laiką gausiai laistėme.

Gale vynuogyno dar įbetonavau dailius vartelius, bendravimui su kaimynais, bet nuotraukose dar jų nėra. Dažnai vogdavo mūsų naują genties narį, dabar gentainis pūpso namie :) Į svečius galės keliauti su leidimu.  Kaimynai neprieštaravo ir netgi džiaugėsi jo vizitais, bet aš prieštaravau :)

Nors dar šios vynuogės negreit duos derlių, bet ateityje turiu planą plėstis.

Duobytės, gausiai palaistomos, įdadedama kompostėlio ir pasodinama :)



Oplia ir pasodinta! Gausiai palaistom... :) 





Su ta gaida einu ir aš įsisuksiu i virtuvės_service_pack_1.0, minėtame užpraeitame įraše, kur fermentuojasi vasaros gerybės. Gero vakaro :)

1 komentaras:

  1. Vynuogynas yra gėris, mūsiškis jau treti metai :)
    Kokias veisles sodinote ? Kaip maatau pirkote iš žinomo pardavėjo :)
    Šiais metais mes jau ir derlių minimalų turėjom paskanavimui, tiesa 3 vynmedžiai taip ir neatsigavo po žiemos, nors ir buvo uždengti, ta teko atnaujinti kolekcija latviškomis ir lietuviškomis veislėmis.

    AtsakytiPanaikinti