2017 m. sausio 8 d., sekmadienis

Pagaliau šiluma

   Pagaliau atėjo šventė ir į mūsų kiemą, turime šilumos. Pečių, kaip ir namo spalvą rinkomės labai ilgai, iki kol atėjo eilė statytis kaminą. Galvojom apie kieto kuro katilą kartu su akumuliacine talpa, apie granulinį pečių... Bet pasistatėm, kaip pasakytų Klarksonas "nuosaikiai įkainotą" oras-vanduo šilumos siurblį.  Nes viska galutinai susumavus iki karšto vandens tiekimo į sistemą, kainos pasidarė ne tokios jau ir skirtingos. Aišku, jeigu vaikysimės brand'ų, madų ir respekto taškų, galima skirtumą ir padidinti. Apie šilumos siurblį mintį pakišo ne kas kitas, o signalizacijų meistras, argumentuotai su pavyzdžiais.
   Tada prasidėjo ilgas rinkimasis šilumos siurblių. Tik mane nustebino, kai kurių šilumos siurblių pardavėjų darbas - parašai laišką su turiniu maždaug "ar nenorėtumėt mano pinigų?", o jie net ir po trečio mano laiško nesugeba atrašyt. Akivaizdu, kad su tokia aptarnavimo kokybe, šie užsakymo negavo :) Dar vienai "kontorai" laiško net neparašiau, nes mačiau kaip kažkas aprašė jų aptarnavimo "kokybę" kai keitė trieigi ar ketureigį vožtuvą.
  Galiausiai pasirinkome vikingų gamybos "Energy save" šilumos siurblį oras vanduo 11 kw su integruotu boileriu, izoliuotais visais vamzdukais, energijos suvartojimo klasė A++. Pirkome iš energysave.lt. ir dar nuolaidą padarė.  Ir kad pigesnis pajungimas būtų, tai patarė vandeninę dalį patiems pasijungti, o jie tik pajungs freoninę dalį.  Pagalvojau, kad jei jau vikingai sau statosi, tai kodėl turėtų netikti man?.. Kadangi nesu siublių ekspertas, teko pasikliauti kitų nuomonėmis ir marketingu, kuris sako, kad "X" ir "Y" gamintojų siurbliai labiau tinkami šiltesnei Europos daliai. Nors šilumos siurbliai lyg ir nėra naujas šildymo būdas Lietuvoje, bet informacijos internete, statybų blogosferoje mažoka, tai įnešiu ir aš savo indėlį šiuo klausimu ir galbūt kažkam ateityje bus lengviau apsispręsti, o blogai tam ir skirti -dalintis patirtimi. Nes man tikrai buvo nelengva pasirinkti, o brand'iniai daiktai dažnai būna pervertinami ir už juos būna permokama. ar teisingai pasirinkau - parodys laikas.
   Galiausiai įvertinus savo darbą, suteiktą nuolaidą - pajungimas gavosi, kaip ir nemokamas.
   Gal kiek ilgokai teko palaukti siurblio pristatymo, bet pajungti atvažiavo iškart kai tik informavau apie pajungtą vandenį, net po darbo atvažiavo, kas man buvo tik geriau, nes suspėjau sudalyvauti ijungimo ceremonijoj. Tik paleidimo metu orai nelabai dėkingi pasitaikė, name temperaturūra buvo +7C, vandens į sistemą prileidome +4C, už lango 8PM termometras rodė -10C,  12-ą valandą pasiekė ir -15C, o kitą dieną ir -20C. Ir oras pradėjo ašilti tik vakar po pietų. Lauko bloko atsitirpinimas veikia, kai grįžtamo vandens temperatūra siekia +22,5C. Atsitirpina maks. per 5 minutes, o gal ir greičiau. Iki reikiamos grįžtamo vandens temperatūros, vandenį su tenais kaitino visą visa parą (įskaitant kartu ir boilerį iki +47C). Oras kambary po paros rodė +13C, dar po paros 20,5C. Kadangi atsitirpinimo funkcija nustatyta gamintojo pagal nutylėjimą (+22,5C atsitirpinimui), tai meistrų neprašiau, kad kitaip nustatinėtų, ar dar ką nors darytų, kad kambary temperatūra butų +17C kol negyvenu. Kiek kainuoja elektra šalčiausiais mėnesiais regis sužinosiu anksčiau. Tik pareguliavo kreivę tiekiamo vandens į sistemą pagal lauko temperatūrą. Dar tarp "navarotų" yra tylusis ręžimas paleidžiamas su laikmačiu, bet šios funkcijos taip ir neištestavau dar, o ir priežasties nematau, nes jis ne taip jau ir garsiai ūžia. Išoriniam bloke girdimas tik vėjo garsas. Stovi jis šiaurinėje pusėje po vonios langu ir jei langas uždarytas, tai nieko ir nesigirdi.
   Viso šildomo ploto apie 170 kv/m, o bendras namo plotas kartu su garažu 260 kv/m (kiekvienas aukštas po 130 kv/m). Tarp patalpų nėra nei sienų nei durų, tai garažo durys tikrai nėra draugiškos šilumai ties segmentu sujungimais ar sandarinančiomis gumomis visu perimetru. Rusy iš viso "šildoma" apie 40kv/m, bet kolektorių stipriai prisukęs, padėtas ant grindų termometras rodo +12C, pakabintas akių lygyje +10C. Ant rūsio kolektoriaus nėra sumontuota nei debitomačių, nei termometrų, tai tikslių duomenų neturiu.
   Pirmame aukšte į grindis ateina +28C vanduo, grįžta +24C vanduo. Vandens srautą prisukęs iki 2L/min,  maksimaliai atsukus per visus 8 žiedus eina 2,5-3L   ir dar kažkiek rusy. Bet kad  kažkas labai keistųsi prisukus - nepastebėjau. Kiekvieno kontūro ilgis apie 72m +-2 metrai paklaida. Šiuo metu kambario temperatūra +21C. Tik man keistas dalykas, kad tarp aukštų oras necirkuliuoja, tai kai užkyli viršun su pakelėju, smogia karčio banga :D.
   Kadangi patalpose labai drėgna (rūsy 80% drėgmė, pirmame aukšte 70% dėgmė), tai į dieną porą kartų atidarom visus langus pravėdinimui.
  Paskutinės paros elektros sąnaudos - 7 eurai. Kitą sekmadienį laukite savaitės apžvalgos :), o dabar metas iliustracijoms:




Taip atrodo išorinis blokas prie -22C

Dar per šventes namie turėjome eglutę, po kuria kalėdų senelio padėjęja padėjo dovaną :)   Kadangi abu esam ateistai :) ir dar prieš gamtos niokojimą dėl idiotiškų papročių, tai eglutę pirkom su šaknimis, su mintimi ją pavasarį pasisodinti savo  žemėje, nes šiuo metu mums trūksta ne tik medžių bet ir vejos. Kitaip tariant - visko.

Juodi žaisliukai\m/0_0\m/. Ant lubų ne "Christmas lights", o "party lights" :)



34 komentarai:

  1. Bus idomu suzinoti saunaudas elektros, nes siuo metu galvoju tarp granulinio katilo ar oras/vanduo. Viso plotas 240 kvm, gyvenamas 160 ir bus sildomas, papildomai dar 40 kvm . pirtis ir priespirtis, kuriuos palaikysiu minimaliai kai nenaudojam. Namas dar tik pamatai, bet dabar jau galvojau ar verta statyti kamina, granulini katila, moketi brangiau uz pajungima ir valyma ir rupintis granulem ir kur jas padeti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Daiktas lyg geras. Irgi tokiu gundžiausi, bet sugalvojau jog boilerį bus pigiau atskirai pirkti.
    ES ne vikingų gamybos, aišku. Bet firma dirba šiaurės kraštuose, o tai tikrai geriau nei kokie iš Prancūzijos atvežti aparatai ;)
    O neparašei įdomiausios dalies: koks COP, -20/35C, pavyzdžiui ;) Spėju kad 1... Prie tokios temp. siurblys praktiškai nedirba? Ar siurblys neduoda tokiu skaičiukų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greičiausiai, kad nerodo (58psl)
      http://energysave.se/images/installationsmanual/User%20manual%20of%20AWT-V5%20V1.2_lowres.pdf

      Boilerį šildo be tenų, grindiniam sildymui ijungdavo...

      Panaikinti
    2. nesąmonė, atsiprašau. Turėtų būt atvirkščiai:
      iki 50C pakelti sunkiau nei iki 25C ;)

      Panaikinti
    3. Sakau ką mačiau (pagal mirksinčius indikatorius). Manau, kad drėgnas betonas pakankamai ataušindavo cirkuliuojantį vandenį. Juk reikia kelti ne tik vandens temperatūrą, bet ir betono. Buvo įjungtas ręžimas šildyti ir grindis ir boilerį, tai kėlė temperatūrą ir boileriui ir grindims, šildydamas tai vieną tai kitą. Kadangi boileris šiame ręžime niekaip neįtakoja atsitirpinimo funkcijos, tai aš jį atjungiau, kad neeikvot be reikalo energijos ir šildyti/džiovinti tik grindis.

      Panaikinti
    4. Cia is svedu testavimu .Prie -22lC cop 1.64 kai termofikato temperatura 35lC .

      http://www.part.lt/img/539f8ce7b10db40d5e8537f4face151c532.png

      Panaikinti
  3. Kiek mokejai, jei ne paslaptis? Kaip tik siuo metu esu svarstymuose ir paieskose. Noriu salia esamo KKK, kitam sezonui pastatyti kazka panasaus.

    Ar turi www valdyma sitas daiktas? NIBE uz 12kW savo su integruotu boileriu ~5300eur praso.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su atvežimu ir pajungimu, galutinis rezultatas kainavo tiek, kiek ir nurodėte + dar 60 euru atrodo.

      Meistrai minėjo, kad dar savaite ar dvi elektros sąnaudos bus didesnės nei turėtų, del drėgmės esančios grindyse ir name. Pažiūrėjau orų prognozes, regis ketvirtadienį atsuksiu ir rūsį pilna galia :)

      Panaikinti
    2. neturi www valdymo, nei wifi nei bluetooth. Jei kreivę padarai pagal oro salygas, tai ką ten dar naršyti jame?.. Aukščiau yra nuoroda į aprašymą

      Panaikinti
    3. Uz koki modeli nibe praso 5300? Ju yra ten 3-4

      Panaikinti
    4. AMS 10-12 + ACVM 10A-270 - 5300eur

      NIBE F2040-12 + VVM 320 R - 7600eur, sitas ale su www valdymu, tik klausimas ar jis reikalingas

      Panaikinti
    5. Ka tik pasiule uz 5000 eur su atvezimu ir paleidimu, be pajungimo tik ir be montavimo :) Nibe Split AMS10-12 del vidines dalies neklausiau, bet su 230 l boileriu

      Panaikinti
    6. Asmeniskai man nereikalingas tas www valdymas jeigu viska gali sureguliuoti valdymo pulte. Plius sildomos grindys pacios bus su automatinem pavarom pagal kambariu termostatus. Nesunku nueiti iki katilines

      Panaikinti
  4. Šiandien paros elektros sąnaudos sąnaudos 6,2eur. Atšilo oras, pašilo namas, pradejo mažinti Hz, tai prišildėm boilerį ir atsukom daugiau į rusį. Boilerį palikau ant taimerio, tegul pašildo dieną kai šilčiausias oras

    AtsakytiPanaikinti
  5. Visiškai me į temą, bet turite labai kietą šezlong prie eglutės. Gali būt, kad įsigysime restauruotą. Tai lietuvės Koslauskaitės-Stapulionienės 1960 m. projektuotas baldas, kuris turi net kelias padėtis! Beja tokie krėsliukai restauruoti kainuoja apie 200 eur. Super gražus man! Iš kur jį nukovėt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš močiutės palėpės. Sakot yra kelios padėtys? reikės ryt paanalizuoti atidžiau. Netik gerai atrodo jie (subjektyvu :)), bet ir labai patogūs jie, kai stroikėje pasidarys truputį švariau, reikės atrestauruoti juos, net medžiaga esam nusipirkę. Norėtųsi išlaikyti originalią spalvą, kuri labai tiktų prie interjero vizijos, bet kad medžiagą irgi labai įdomią turim.

      Panaikinti
    2. Che, turėmom ir mes, senelio dirbtuvėje. Tikiuos dar neišmesta. Reikės pasidomėt ;) Lankstosi jis vos vos, kiek pamenu.
      Tikrai, tokie dalykai dabar vertę įgauna, kai tinkamaib restauruojami.
      Beje, pažįstamas baldų restauruotojas šią sav. į Norvegiją išskrenda dirbti. Sako tautiečiai visai nevertina jų darbo. Juk tai ne tik švitriniu patrinti ir naują medžiagą užtempti..

      Panaikinti
    3. Užmeskit akį, kaip atrodo restauruoti Mid-century stiliaus krėsliukai. Ir dar lietuvių autorių! Tėvai turi, bet neatiduoda sabakos:) - tokį, koks yra šio puslapio cover page - išsilanksto foteliokas. Manau kas antra tarybinė šeima turėjo, bet dauguma jau išmesta or sukūrenta: https://www.facebook.com/Antikvariniaibaldai/

      Panaikinti
    4. Atleiskit, išlankstomas kitas, bet tos pacios LT autorės Cukermanienės fotelis. Man neraliai gražus, kai restauruotas:http://m.skelbiu.lt/skelbimai/v-e-cukermanienes-fotelis-25451657.html

      Panaikinti
  6. Gal galetum parasyt kokias kontoras atmetei del aptarnavimo ir kokiai isvis nerasei?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kadangi turiu 3 sekundžių žuvies atmintį, o rinkos tyrimas vyko pries gerą pusmetį tai dabar tiksliai neatsakysiu, nenoriu primeluot, bet jei nieko nemaišau, lygtai AM namas rašė apie garantinį aptarnavimą, bet dabar ir to neberandu :( bet galiu ir klysti. Guglinant apie šilumos siurblius tarp paieškos rezultatų tikrai būdavo blog'as su neigiamu atsiliepimu.

      Panaikinti
  7. sveiki. Kaip savaitės rodikliai? Sanaudos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reiketų aprašyt iki savaitgalio :) bet kapoja apie 6 eurus į parą. Rūsį kartais atsuku, kartais prisuku, bet elektros sąnaudos dėl to labai nekinta, tai nuo kokiu 11-12 laipsniu prikėliau iki 15 ir tiek laikosi šiuo metu. Rusy kažkaip sunkiai keliasi temperatūra, matyt dėl to, kad tik 40 kvadratų šildoma ir šiaip įšalęs dar neatšilo. Nes būna gegužės menesį kokie 25 šilumos, įeini iš lauko i rūsį tai kaip į kokį šaldytuvą, nors durys būna atidarytos visą dieną. Kambary šiuo metu 23 laipsniai, nes pakėliau šildymo kreivę iki gamyklinės. O pakėliau del to, kad prie nulinės temperatūros labai apšąla lauko blokas ir dažnai tirpintis nori, tai kai jam buvo užduota 28C pagal kreivę (paleidimo meistrai buvo taip nustatę), tai į sistemą patiekinejo 26-27 laipsniu, grįžtamas gaudavosi 23C, tai tirpinimosi metu išmesdavo klaidą dėl nepakankamos grįžtamojo temperatūros. Dabar gal biški peršilta kambary, ypač dirbti, bet kol dar name yra drėgmės, rusy 70%, pirmame aukšte 60%, tai ir palaikau aukštesnę. Dar pradėjau tinkuoti sienas gipsu, tai drėgmės dar ilgai bus. Tiksliau savaitgalį padariau apšilimą.

      Panaikinti
    2. O primink kiek ploto sildai? Kiek sienos, stogas apsildytas?

      Panaikinti
    3. viso 260 kvadratų iš kurių 170 šildoma. Rūsio sienos baltų-raudonų plytų 15cm balto putplasčio, viršus 20cm porėto silikato + 20 cm grafitinio putplasčio, stogas 40 cm vatos

      Panaikinti
    4. Jei skaičiuot 50kw (tiek vartoja paskutinėm dienom) į para ant 260 kv/m, tai ta A klase netaip ir toli :) http://www.isover.lt/a-klasiu-pastatai
      Ten kur aprašoma sienų ir lubų varža, tai labai panaši, tik rekuperacijos artimiausiu metu nebus

      Panaikinti
  8. koks dar vikingas tikras kinietis jis :) Ir nieko nemokammo nera, viskas jau isskaiciuota i 100% ir didesnius antkainius yra :)
    Lauksim sildymo islaidu ateinancia ziema.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nesigailite pasirinke butent ES irengini? Gal galite pasakyti, kokia jiems suteikiama garantija?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kainos-kokybės-navarotų santykiu esu patenkintas. O garantija ir kita informacija yra jų puslapyje - 3m vidaus ir 5m išorės blokui

      Panaikinti
  11. Turiu ir as toki, jau 3 sezonai. Tik naujesnio modelio - vikingai tokių dar neatsiveža. Patenkintas. O vikingams - tikrai kinai gamina :)))

    AtsakytiPanaikinti
  12. man labai patiko šilumos siurblio oras vanduo kaina ir kaip bendrai savikaina sumažėja lyginant su kitais variantais

    AtsakytiPanaikinti