2019 m. sausio 20 d., sekmadienis

Tvora, varteliai

   Žiaaauriai apleidau blogą, bet pastebįjau, kad ir kitiem blogeriam nekažką su iniciatyva :). Metas pradėti taisytis :).  Kadangi mūsų gentis pagausėjo, nori - nenori teko užbaigti pradėtus darbus su tvora. Pradėjau pavasarį, pabaigiau rudenį :) Mačiau "Statau sodybą" pasvarstymus faTSebuke, kaip PIGIAI pasistatyti tvorą :) pagalvojau - nagi, papasakok kaip PIGIAI pasistatyti tvorą :) pats tuo metu jau buvo giliai procese.  Bet papasakosiu aš savo receptą, kuris vadinasi - "per brangiai, kad būtų pigu". Vartelius pirkau iš dižiausio prekybcentrio  Lietuvoje, nes tai buvo pigiausias variantas iš visų įmanomų. Mažuosius vartelius teko pervirinti, nes netiko pusė, gavosi konstrukcija į išorę. Tvorą pirkom per akciją iš to pačio prekybcentrio. Kuolelių padengtų "plastizoliu ir nano dangomis" nepirkome. Vietoje to pirkome keturkampį vamzdį ir patys jį nusidažėme. Tvoros tinklas 1,2 m aukščio, o pats metalo vamzdis 6 m. Susipjaunam po 2 m, 80cm kišam į žemę, 1,2m kaip tik lieka tinklui. Iš automobilio dalių (pvz stabilizatoriaus) ir disko skirto pjauti medienai tėtis suvirino grąžtą. Ne čia nėra pigus variantas, čia yra variantas "kai nėra smegenų, bet yra jėgos", nors vis tiek teko 3 kartus remontuoti patį grąžtą. Jei žemė gera, tai viena skylė gal nei 10 min. neužima išgręžti, bet pas mane, jos geros buvo mažai, pagrindas akmenynas, budavo kad netgi 2-3 akmenys susirėmę, tai tekdavo juos išprašyti su laužtuvu, o būdavo kad per visą dugną 1 akmuo. 80% gręžimo ėjosi labai lėtai.
  Varteliams kolonas galvojome pamūryti iš plytų, bet kai pradėjau ieškoti plytų pagal savo viziją, pasirodo tokių nėra, visos kažkokios britkiai klinkerinės. Man kažkokia klinkeriofobija, nėra šlykštesnio dalyko užklinkerį. Kažkaip netyčia užmačiau jau pagamintų kolonų iš betono, su plytų imitacija, pagalvojau, kad galima būtų eiti į kompromisą su savimi (buvo ne vien klinkerio imitacijos :D). Paskambinu pasiklausti, pasirodo gamybos terminas 1,5 mėn., tai teko kompromisą su savimi atšaukti :) Tokiais tempais, tvoros neužsitversiu iki žiemos. Prisiminiau, kad tame pačiame didžiajame prekybcentry buvau užmatęs kolonų mūryjimo reikalų, dar kartą apsvarstęs estetikos/kainos/greičio santykį išėjau į dar vieną kompromisą su savimi :) Kadangi kolonas galvojau mūryti iš plytų, tai išsigręžiau duobes ir įsibetonavau vamdžius pagal plytų ir vartelių matmenis, o blokeliai gavosi šiek tiek mažesni, todėl buvau pasiryžęs pjauti vieną kuolą ir perdaryti arčiau. Deja neprisireikė, blokelius kiek įmanoma arčiau pritraukiau prie įbetonuotų vamzdžių, gavosi kaip ir neblogai. Tuo pačiu prasivedžiau ir elektros kabelius, jei ateityje suplanuočiau apšvietimą ar kažką panašaus. Suplanavau ir ivykdžiau daug greičiau nei tikėjausi, iškar po tvoros įrengimo.  Čia buvo dar vienas pigiai brangus etapas. Ant kolonų žadėjome dėti burbulinius šviestuvus, bet žmona to pačio prekybcentrio išparduotuvėj rado 3 žibintus po 5 €. Viso 15€, bet laidai pajungimui, polietileninis vamzdis apsaugai ir kitos smulkmenos dar 150€. Nusprendėm, kad laikinai kol praturtėsim bus gerai ir žibintai. Tvoros tinklo prikabinimui prasitempem viela, prie kurios su ta pačia viela privyniojom tinklą. Gavosi labai neblogai dviese dirbant, nepasakyčiau, kad blogiau nei tie, kur naudoja šukas tinklui įtempti. Vienas laiko ir vynioja tinklą, kitas riša. Šioj vietoj vėl taupėm, neprigręžinėjom jokių ten mandrų laikiklių prie kuolų. Dalis skaitytojų klaus kainų, bet iškart pasakau, kad neatsimenu, viską pirkom etapais per 2 metus. Šiaip buhalteriją protokoluodavo žmona, bet pastaruoju metu apleido savo, kaip buhalterės pareigas.
  Linksmoji dalis, kad kol pastatėm tvorą, mūsų naujasis gentainis pakankamai didelis užsaugo, net be tvoros žinojo kur mūsų riba, kurios nevalia peržengti. 1,2m aukščio tvora jį stabdo tiek pat kiek nubrėžta linija. Laimei jis yra prieš smurtą ir puikiai pasiduoda auklėjimui, gali kaip su žmogumi pasikalbėti, todėl tvoros peršokinėti nebando. Bet išgirdus durų skambutį, jam kyla noras pasidemonstruoti, per nelyg neinant arti vartelių, nes jie be užrakto ir atsidaro pastūmus :) Kartą kaimynas paskambino į skambutį ir mes atėjome jo pasitikti, sako gerai, kad neužėjau vidun, o buvo toks noras... :) Su savo gentainiu vykstame į festivalius, suvažiavimus, netgi į statybinių prekių parduotuvę buvome užėję :) Viskas einasi sklandžiai, tikras "katičiu magnec"  :)
 


Dar trumpas anonsas apie Energy save siurblius. Viskas einasi sklandžiai, kartais net užsuka pats atstovas savo iniciatyva paupgradint softo. Paskutinį kartą užsuko užvakar (penktadienį) 22:00 valandą :) Taip sutarėm ryte. Po paskutinio upgrade'o, šilumos siurblio efektyvumas padidėjo iki COP-6. Šiemet vedu tikslią apskaitą pagal kinietišką trifazį elektros skaitiklį įmontuotą į saugiklių bloką. Sezono gale padarysiu sąnaudų apžvalgą. Tuo pačiu galiu pasakyti, kiek kainuoja karštas vanduo parai vasarą - 19ct. 200 l boilerį kaitinam kartą paroje, apie 16:00 valandą iki 55 laipsnių. Užtenka prisileisti vonią ir lieka dar šilto vandens iki sekančio šildymo, kurį naudojam praustis ryte, ar indam plauti. Prie -19C sukasi puse "gazo". Pridedu filmuką.

Gidas ką aš ten minkau:

5. Lauko temperatūra
9. Kambario temperatūra
10. Paduodamo šildymo į grindis temperatūra
11. Grįžtamo temperatūra
15. Kompresoriaus darbo dažnis Hz. Darbinis diapazonas 35-85Hz.


Taip "sukasi" prie -18C


O taip prie -8C. Kaip vasarą, 36Hz :)







   Metas negausioms nuotraukoms:

Blokeliai kolonoms

"Kepurės" kolonoms. Pasirinkom tą plokščią variantą, o nusipirkom tik vieną, nes daugiau nebuvo. Neįmanoma nusipirkti net internetu, tai laikinai panaudojom šaligatvio plyteles, panašių matmenų.





Nepamirštame pamatuoti :)


Stovi! :)

Privyniojimo technologija

Štai ir ištempta

Kuolai vyksta namo. Almighty poLow

Gentainiai-padėjėjai. Vienas pavėsy, kitas šiaip stengiasi, betoną vežioja :D


Pagaliau aptverta ir pajungta :)
Vilkas stebi...










Kadangi dėl sausros šiemet žolės nereikėjo pjauti, tai bent jau galime žoliapjovę panaudoti sniego stumdymui :)



4 mėn. 

Vakarienė trise vidiniame Belvederio kieme  :)


Mūsų gentainis


O štai taip atrodė šaltasis upelis vasarą. Praeitą rudenį čia buvo apie metrą gylio šioje vietoje, plaukėme baidare. Gyvenime nesu matęs taip nusekusio upelio. Žoliapjovę buvau išssitraukęs šiemet tik 2 kartus per vasarą, o taip tikėjausi, kad šiemet pagaliau normaliai užels pievelė šioje neturtingoje žemėje. Deja...


O štai taip atrodė dar pavasarį :)



Ankstyvą pavasarį

Žudiko veidas


Parėjo iš upelio išssimaudęs


Pusryčių metas Belvedery :)

Kilimo plovimas


Maudynės. Nežinau kaip išgyventų Vilkas vasarą be upelio







Vasaros rytas Belvederyje



Argi nesakiau, kad jis katičiu magnec?..







Ir pabaigai pastaba super mamytėms - jums tikrai nereikia augintinio, jei turite mažų vaikų  žvėrių-gyvulių. Sudėtinga dabar Vilką išmokyti juos sutoleruoti.

7 komentarai:

  1. Sveikinu įstojus į tvortverių gretas! Jo, truputį trūko jūsų įrašų ir to tamsaus fono. O nepalinkėti "daugiau feelingo" 2019 metais reiškia nepalinkėti nieko.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip toks gražuolis po kiemą laksto ir kamerų ar spygliuotų vielų nebereikės :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Si ryta buvo oro temperatura nukritusi iki -19C. Silumos siurblys prie tokios temperaturos spaudzia tik puse gazo - 61hz ir dar su apsalusiu lauko bloku. Tik kol papusryciavau ir nuejau pafilmuot temperatura pakilo iki -18. Darbinis diapazonas 35-85hz. Padariau video su telefonu, kazkada idesiu i irasa su ziemos sezono apzvalga.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įkėliau anksčiau video, kaip sukasi šilumos siurblys po upgrade'o. Ir dar keletą foto radau telefone, tai papildžiau įrašą :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Su tvora kaip koks dvarelis, europietiškai amerikoniškas :) gražu ten pas jus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Smagus blog'as! Įsimylėjau Vilką :D Namas labai primena Suomiją, turbūt dėl spalvų. O kaip po to siurblio upgrade' šildymo kaštai, nekankina? Aš pats galvoju įsirengt https://www.jung.de/lt/600/sprendimai/protingos-sistemos/ sako visai neblogai susitaupo, nes sistema duoda patarimų kaip sutaupyti energijos ir šiaip kaip namus ergonomiškesnius padaryti. Ar kasnors susidūrę ir turi patarimų? Verta?

    AtsakytiPanaikinti